E diel, 18 Prill, 2021
No menu items!
spot_imgspot_img

Si është në të vërtetë të drejtosh anijet më të mëdha në botë?

Duhet lexuar

spot_img

Ndalimi me forcë është manovër e njohur për shumicën e shoferëve. Supozojmë se një rrezik paraqitet përpara automjetit në lëvizje, sigurisht shoferi do të frenojë fuqishëm dhe mbërthehet pas timonit, vetura ulërin në ndalesë dhe në fund shpreson se gjithçka është nën kontroll të plotë.

Por çfarë ndodh kur automjeti që drejtoni është me madhësinë e një qyteti të vogël dhe nuk vjen i pajisur me frena?

Ky është skenari me të cilin përballen ata që janë në krye të qindra anijeve gjigante kontejnerësh dhe lundra në detet dhe rrugët tona ujore, transmeton Telegrafi.

Manovrimi i këtyre titanëve të oqeaneve doli në krye të lajmeve këtë javë kur një anije kontejnerësh e gjatë sa ndërtesa e famshme njujorkeze, “Empire State Building”, u bllokua në Kanalin e Suezit, një nga rrugët ujore më të rëndësishme në botë.

“Ever Given” u përplas në një anë të rrugës ujore të martën kur, sipas Autoritetit të Kanalit të Suezit, ai u përfshi nga erëra  dhe shikueshmëri të ulët të shkaktuar nga një stuhi rëre. Mes luftës për ta shtyrë anijen përsëri në kurs, shumë anije kanë mbetur të bllokuara në një trafik detar.

Duke pasur parasysh nivelin e trafikut që shihet zakonisht në Kanalin e Suezit – kur nuk ka pandemi kjo mund të jetë mesatarisht 106 anije të larta kontejnerësh dhe anije udhëtimi që mblidhen çdo ditë – është ndoshta e habitshme që një incident i tillë nuk ndodh më shpesh.

Pra, si është në të vërtetë të drejtojmë anijet më të mëdha në botë përmes Suezit dhe më gjerë?

 

Perspektiva e një kapiteni të anijes me kontejner

Kapiteni Yash Gupta drejton anije kontejnerësh që kalojnë oqeanet e botës. Ai ka punuar në det për gati njëzet vjet.

Gupta e quan jetën detare “të paparashikueshme, por shumë interesante”. “Nëse jeni në det nën operacione normale, ndiheni mjaft të relaksuar”, tha ai.

Por, shton ai, ju kurrë nuk e dini se çfarë do të ndodhë më pas, “Një ditë, ju shihni se uji është thjesht i qetë dhe anija është e qëndrueshme. Ju zgjoheni në mëngjes dhe shihni se po hyn një stuhi dhe valë prej ndoshta pesë metrash, gjashtë metrash, tetë metrash. Ju kurrë nuk e dini”.

Çelësi, thotë ai, është të planifikosh. Në bord, Gupta kryeson rreth 20-25 njerëz në çdo kohë të caktuar, me kontrata të ekuipazhit që ndryshojnë nga katër në nëntë muaj.

Së bashku me ekipin e vëzhgimit, Gupta harton me kujdes rrugën përpara se të fillojë udhëtimi, duke faktorizuar edhe baticën dhe kushtet e motit.

Era është një element veçanërisht i rëndësishëm për anijet kontejnerë sepse ngarkesat u japin një lartësi marramendëse.

“Kështu që ju mund ta imagjinoni se është pikërisht si një mur i fortë, i cili përballet me erën”, thotë Gupta.

Ai thotë se efekti i erës është i pakontrollueshëm sepse anija është në ujë. Nuk është e mundur të frenoni në të njëjtën mënyrë sikur një veturë në lëvizje në asfalt.

Dhe sa shpejt mund të vendosni një anije kontejnerësh në një ndalesë?

Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, Gupta tregon kërkesën jashtëzakonisht të lartë për transportin e ngarkesave.

“Shikoni rreth vetes, kudo që jeni ulur – gjithçka që shihni, ose prekni, ka qenë në një anije”, shtoi ai.

Gupta thotë se kjo kërkesë e lartë do të thotë që anijet kontejnerë janë ndërtuar për të akomoduar shpejtimin dhe ngadalësimin në një kohë sa më të shkurtër të jetë e mundur, për të shmangur vonesat.

Por shkalla e anijeve do të thotë se numrat ende duken të mëdhenj. Një anije kontejnerësh që shkon nga shpejtësia maksimale për ta ndaluar zgjat rreth 1.8 milje dhe midis 14 deri në 16 minuta, thotë Gupta.

Mekanizmat drejtues ndryshojnë nga anija në anije, me disa të drejtuara nga numrat, butonat dhe levat, por rrotat e drejtimit janë akoma të zakonshme – jo vetëm ato prej druri gjigant që dikur manovronin anijet me vela.

“Është një timon me shumë elektronikë të përfshirë”, shpjegon Gupta. “Kur rrota kthehet, ajo i jep sinjale elektronike timonit që kthehet sipas komandës së dhënë”, tha ai.

Kur lundrojnë në kanalin e Suezit, anijet udhëtojnë me autokolonë dhe duhet të lundrojnë me pak a shumë të njëjtën shpejtësi me anijen që po ndjekin për të gjithë afërsisht 12 deri në 16 orë që mund të duhen për të kaluar kanalin.

“Ju nuk mund të filloni thjesht të rrisni shpejtësinë tuaj. Përndryshe, distanca midis dy anijeve do të bëhet gjithnjë e më pak, dhe pastaj në fund të fundit do të shkoni dhe do të përplaseni”, thotë Gupta.

Pavarësisht nëse një anije i afrohet Kanalit të Suezit nga hyrja në veri ose në jug, ajo gjithashtu nuk mund të vazhdojë derisa të hyjë në bord të paktën një pilot që përfaqëson Autoritetin e Kanalit të Suezit.

“Ata kanë ekspertizë në kalimet përmes Kanalit të Suezit”, shpjegon Gupta duke shtuar se “Ky pilot duhet të jetë në bordin e anijes dhe lundron në anije. Ai në thelb ndihmon kapitenin”.

Sidoqoftë, përgjegjësia e përgjithshme për rrugëtimin e sigurt të anijes mbetet ende tek kapiteni, thotë Gupta.

Më e rëndësishmja, pilotët e Suezit janë ekspertë në topografinë e zonës. Ata i dinë baticat, e dinë thellësinë e ujit, ata kanë njohuri edhe për gjerësinë e kanalit.

Pasi anijet janë duke kaluar kanalin, ato zakonisht nuk mund të kapërcejnë njëra-tjetrën, megjithëse në disa pika kanali është më i gjerë dhe anijet lejohen të parakalojnë.

Pilotët do të flasin me njëri-tjetrin përmes radio-komunikimit për të diskutuar këto manovra. “Piloti i thotë anijes tjetër: ‘Mirë, unë do të të parakaloj, ti më jep pak hapësirë, shkon në njërën anë ose dëshiron të rritësh shpejtësinë, të ulësh shpejtësinë”, shpjegon Gupta.

Gjithashtu të përfshirë në procedura janë ato që Gupta e quan ekuivalenti i kontrollit të trafikut ajror të Kanalit Suez, një filial i Autoritetit të Kanalit të Suezit që monitoron trafikun e anijeve, “Ata kanë një radar më të madh dhe një pajisje më të madhe lundrimi. Ata po monitorojnë lëvizjen e të gjitha anijeve si një e tërë dhe ata koordinojnë aktivitetet”.

Anije tërheqëse aktualisht po ndihmojnë Ever Given. Gupta thotë se këto anije të vogla përdoren shpesh për të ndihmuar anijet e mëdha të lundrojnë në Suez, “Ka disa zona në kanal që janë më të ngushta se pjesa tjetër. Tërheqjet zakonisht përdoren si ‘shoqërues’ në zona të tilla për anijet e mëdha”.

Anijet tërheqëse udhëtojnë së bashku me anijen më të madhe dhe qëndrojnë të disponueshme për t’ju ndihmuar në rast se lindin probleme.

Perspektiva e anijeve të lundrimit

Anijet e lundrimit që kalojnë në Kanalin e Suezit ose në rrugët e tjera të ngushta ujore përjetojnë shumica të njëjtat sfida si anijet e kontejnerëve.

“Sa më e lartë të jetë anija, aq më shumë erë, aq më të ndjeshme jeni ndaj efekteve të erës, në mënyrë që gjithçka që duhet të merret në konsideratë”, thotë kapiteni David Bathgate, i cili kryeson anijet për në Seabourn Cruise Line, një luks linjë lundrimi në pronësi të Karnavalit.

Bathgate ka dekada përvojë detare nën rripin e tij, pasi ka punuar në anije të përgjithshme mallrash, transportues pjesësh të mëdha, anije kontejnerësh dhe cisterna nafte gjatë karrierës së tij.

Ai ka mbajtur titullin e kapitenit për dy dekadat e fundit “Të jesh në krye të anijes është një përvojë jashtëzakonisht e dobishme dhe e kënaqshme”

Ashtu si Gupta, ai punon me ekipin e tij në bord për të krijuar një plan udhëtimi. Çdo plan, thotë Bathgate, përfshin katër hapa: vlerësimin, planifikimin, ekzekutimin dhe monitorimin. Vlerësimi, shpjegon ai, përfshin sigurimin që ekipi ka skicat e duhura, paralajmërimet e lundrimit dhe kushtet meteorologjike të azhurnuara.

“Atëherë ju keni marrë planifikimin, duke ndërtuar vetë itinerarin përmes seksioneve të ndryshme”, shpjegon ai duke shtuar se “Atëherë ju keni ekzekutuar, duke bërë në të vërtetë punën, duke marrë anijen atje”.

Më në fund, monitorimi përfshin mbajtjen e skedave në anije gjatë rrugës dhe sigurimin që anija është në rrugën e duhur, dhe ndërmarrjen e ndonjë veprimi korrigjues nëse është e nevojshme.

Bathgate thotë se çdo plan udhëtimi do të kontrollohet nga të paktën katër persona, duke përfshirë oficerë të lartë të lundrimit dhe një oficer mjedisor.

Para se të lundroni në një vendkalim të ngushtë, siç është Suez, ekipi i Bathgate do të sigurohet që ata janë të vetëdijshëm për thellësinë, gjerësinë e rrugës ujore dhe atë që ai e quan, “për çdo rrezik shtesë të lundrimit brenda”.

Këto mund të përfshijnë zona të cekëta, kthesa, kënde ose brigje. Ndërsa ato kushte topografike nuk ka të ngjarë të ndryshojnë, moti i paparashikuar mund të ketë një efekt të papritur.
“Moti është një nga aspektet ndoshta më të rëndësishme të këtyre pasazheve në ujëra të kufizuar, për sa i përket shpejtësisë së erës dhe dukshmërisë”, thotë Bathgate.

“Në Suez, për shembull, një nga rreziqet kryesore do të ishte stuhitë e rërës, kështu që shumë shpejt dhe pa paralajmërim, erërat shumë të forta mund të zvarriten me një sasi të konsiderueshme rëre dhe duke zvogëluar shikueshmërinë”, tha ai.

Bathgate gjithashtu vëren se si anijet kalojnë kanalin në një autokolonë të numëruar, kështu që kur i afrohen kanalit, ata ankorohen dhe presin konfirmimin e kohës së caktuar.

“Anijet e lundrimit të pandryshueshme, në përgjithësi na jepet numri një në kolonë dhe ne shpesh ndiqemi nga anijet e mëdha me kontejnerë që janë në një kohë kritike”, thotë ai.

Kapiteni i anijes konteiner Gupta shpjegon se anijet e lundrimit zakonisht marrin përparësi për shkak të numrit të tyre të pasagjerëve dhe për shkak se po punojnë brenda afateve kohore të ngushta. Ky është rasti jo vetëm në Suez, por edhe në rrugët e tjera ujore, thotë ai.

Zakonisht dy ose tre pilotë të Suezit do të hipin në një anije udhëtimi për të ndihmuar në tranzit, dhe Bathgate vëren se ndonjëherë pilotët mund të kalojnë në gjysmën e rrugës.

Dhe kështu, sa lehtë mund të ngadalësojë ose shpejtojë një anije udhëtimi? Numrat janë mjaft të ngjashëm me një anije kontejnerësh.
“Nga shpejtësia e plotë, thjesht vendosja e motorëve për të ndaluar dhe lënia e anijes si të ishte brënda, do të duheshin 15 minuta dhe 1.75 milje, që të ndalemi”, thotë Bathgate.spot_img
spot_img

Lajmet e fundit

Aeroporti Ndërkombëtar i Kukësit sot kreu fluturimin e parё

TV Klan nga Shqipёria sot lajmёroi se ёshtё inauguruar Aeroporti Ndërkombëtar i Kukësit “Zayed-Flatrat e Veriut” si dhe është...

Më shumë artikuj si kjo

- Advertisement -spot_img