E shtunë, 19 Qershor, 2021
No menu items!
spot_img

Sheqeri nuk ёshtё i mirë për zhvillimin e trurit të fëmijës suaj

Duhet lexuar

spot_img

Sheqeri nuk ёshtё aq i mirë për zhvillimin e trurit të fëmijës suaj, sugjeron studimi i fundit. Hulumtimi i ri tregon se si konsumi i lartë i sheqerit në ndikon të mësuar dhe në kujtesë.

Studimi i ri i udhëhequr nga një anëtar i fakultetit të Universitetit të Gjeorgjisë në bashkëpunim me një grup kërkimor të Universitetit të Kalifornisë Jugore ka treguar në një model brejtësish se konsumi ditor i pijeve të ëmbëlsuara me sheqer gjatë adoleshencës dëmton performancën në të mësuarit dhe kujtesës gjatë moshës së rritur. Grupi më tej tregoi se ndryshimet në bakteret në zorrë mund të jenë çelësi i dëmtimit të kujtesës të shkaktuar nga sheqeri.

Sheqeri praktikisht “bërtet” nga raftet e dyqanit tuaj ushqimor, veçanërisht ato produkte që u tregtohen fëmijëve. Fëmijët janë konsumatorët më të lartë të sheqerit të shtuar, edhe pse dietat me shumë sheqer janë lidhur me efektet shëndetësore si mbipesha dhe sëmundjet e zemrës dhe madje edhe funksioni i dëmtuar i kujtesës.

Sidoqoftë, pak dihet për mënyrën se si konsumi i lartë i sheqerit gjatë fëmijërisë ndikon në zhvillimin e trurit, veçanërisht një rajon që dihet se është shumë i rëndësishëm për të mësuarin dhe kujtesën, i quajtur hipokampus.

Duke mbështetur këtë mundësi, ata zbuluan se deficite të ngjashme të kujtesës u vunë re edhe kur bakteret, të quajtura Parabacteroides, u pasuruan eksperimentalisht në zorrët e kafshëve që nuk kishin konsumuar kurrë sheqer.

“Sheqeri i jetës së hershme rrit nivelet e Parabacteroides, dhe sa më të larta nivelet e Parabacteroides, aq më keq bënin kafshët në detyrë”, tha Emily Noble, asistente profesore në Kolegjin UGA të Shkencave të Familjes dhe Konsumatorit që shërbeu si autori i parë në letër. “Ne zbuluam se bakteret vetëm ishin të mjaftueshme për të dëmtuar kujtesën në të njëjtën mënyrë si sheqeri, por gjithashtu dëmtoi llojet e tjera të funksioneve të kujtesës gjithashtu.” Konsumimi i hershëm i sheqerit gjatë jetës duket se dëmton në mënyrë selektive mësimin dhe kujtesën e tyre hipokampale, tha Noble.spot_img
spot_img

Lajmet e fundit

Ferrari SF90 vjen si frymëzim për atlete

Puma dhe Ferrari kanë një produkt të përbashkët. Emri i tij është ION F, dhe është një atlete e frymëzuar...

Më shumë artikuj si kjo