E enjte, 22 Prill, 2021
No menu items!
spot_imgspot_img

Muzika pushton dëgjuesit dhe sinkronizon valët e tyre të trurit!

Duhet lexuar

spot_img

Ёshtë mjaft interesant se si muzika ka aftësinë të na rrëmbejë, kur dëgjuesit merren me muzikë, ata ndjekin nga afër tingujt e saj. Por, çfarë është muzika që e mban audiencën kaq të angazhuar? Një studim nga studiuesit nga The City College of New York dhe University of Arkansas ka paraqitur një bazё të re në të kuptuarit e reagimeve nervore ndaj muzikës.

Pavarësisht nga rëndësia, ka qenë e vështirë të studiohet angazhimi me muzikë duke pasur parasysh kufijtë e vetë-raportimit. Kjo bëri që Jens Madsen dhe Lucas Parra, nga Grove School of Engineering i CCNY, të matnin sinkronizimin e valëve të trurit në një audiencë. Kur një dëgjues është i angazhuar me muzikë, reagimet e tyre nervore ndodhin njёkohёsisht me atë të dëgjuesve të tjerë, kështu që lidhja reciproke ndërmjet subjekteve të valëve të trurit është masë e angazhimit.

Sipas gjetjeve të tyre, botuar në numrin e fundit të “Raporteve Shkencore”, angazhimi i një dëgjuesi zvogëlohet me përsëritjen e muzikës, por vetëm për pjesët e njohura të muzikës.

Sidoqoftë, stilet e panjohura muzikore mund të mbështesin interesin e audiencës, veçanërisht për individët me disa pjesё muzikore. Për më tepër, pjesëmarrësit me trajnim zyrtar muzikor treguan më shumë lidhje ndërmjet subjekteve dhe e mbështetën atë gjatë ekspozimeve ndaj muzikës në një stil të panjohur. Kjo e dallon muzikën nga fushat e tjera, ku interesi bie me përsëritje, sikur tё dёgjosh tё njёjtёn kёngё disa herё pёr njё kohё tё gjatё.

“Ajo që është kaq interesante këtu, është se duke matur valët e trurit të njerëzve mund të studiojmë se si njerëzit ndjehen për muzikën dhe çfarë e bën atë kaq të veçantë.” thotë Madsen. Studimi përfshiu 60 studentë të diplomuar dhe universitarë nga City College i New York-ut dhe Universiteti i Arkansas.

Kërkimet tjera kanë treguar se gjaku rrjedh më lehtë kur dëgjohet muzikë, më pas muzika e dashur e ngre humorin dhe rrit prodhimin e trurit të hormonit dopamine, ul stresin, lehtëson simptomat e depresionit, stimulon kujtimet, menaxhon dhimbjen, lehtëson dhimbjen, ndihmon njerëzit të hanë më pak dhe së fundi është e shëndetshme për zemrën.

Burimi: City College of New York. “Music captivates listeners and synchronizes their brainwaves.” ScienceDaily. spot_img
spot_img

Lajmet e fundit

‘Basic Instinct’ i vitit 1992 restaurohet nё 4K nga Studiocanal

Studiocanal ka porositur restaurimin me teknologjinё 4K të trillerit erotik të Paul Verhoeven tё 1992 ‘Basic Instinct’, i cili...

Më shumë artikuj si kjo

- Advertisement -spot_img