E shtunë, 19 Qershor, 2021
No menu items!
spot_img

Antibiotikët/ Çfarë kurojnë dhe cilat janë gabimet që duhet të shmangim në përdorimin e tyre?

Duhet lexuar

spot_img

Në një intervistë të cilën e kanë zhvilluar emisioni “Rreze Dielli” me farmacisten Erina Hila, për të folur për antiobikët, çfarë janë dhe si mund të përdoren ato:

“Përdorimi antibiotikëve është një ndër terapitë kryesore të përmirësimit dhe përdorimit shumë të gjerë nga patologji nga më të ndryshmet dhe kur ata duhen janë të pazëvendësueshëm por e rëndësishme është të mos mbipërdoren sepse arrihet në fitimin e rezistencës ndaj antibiotikëve, prandaj edhe mjekët nuk abuzojnë me dhënien e tyre” tha ajo.

Por çfarë është antibiotiku?

Antibiotiku është një bar i cili pëdoret për trajtimin e sëmundjeve të shkaktuara nga infeksionet bakteriale, domethënë sëmundje që shkaktohen nga bakteret. Këta antibiotikë shfrytzojnë mekanizma jetësorë të bakterit duke I frenuar ato , duke frenuar zhvillimin e mëtejshëm të bakterit dhe zhdukjen e infeksionit. Ato përdoren që në infeksionet banale në një plagë të zakonshme, një prerje apo një djegie e vogël e deri tek infeksionet kërcënuese për jetën, meningitet etj.

Çfarë duhet të kemi parasysh në një mjekim me antibiotikë, dhe cilat janë gabimet që duhet të shmangim?

“Një kurim me antibiotikë kur fillohet pavarësisht se përmirsohesh duhet çuar deri në fund, është e domosdoshme, kur e ka gjykuar mjeku që ti je për tu trajtuar me antibiotikë doza duhet të jetë shumë e saktë që mos të bëhen gabime sidomos në pediatri kur përdorim antibiotikë për fëmijët.” tha farmacistja Erina Hila.

Ndërsa përsa i përket diskutimeve të fundit sipas të cilave përdorimi i antibiotikëve për Covid-19 duhet shmangur pasi nuk ndikojnë në përmirësimin e shëndetit ajo u shpreh se kjo gjë është e vërtetë sepse ato janë barna që ndikojnë vetëm tek bakteret:

“Nuk kanë asnjë efekt tek viruset, si tek virusi stinor si dhe tek Covid që është virus si dhe tek shumë viruse të tjera” përfundoi ajo

spot_img
spot_img

Lajmet e fundit

Ferrari SF90 vjen si frymëzim për atlete

Puma dhe Ferrari kanë një produkt të përbashkët. Emri i tij është ION F, dhe është një atlete e frymëzuar...

Më shumë artikuj si kjo