E diel, 16 Maj, 2021
No menu items!
spot_imgspot_img

5 vite nga nёnshkrimi i Marrëveshjes sё Parisit, por çfarё ёshtё ajo?

Duhet lexuar

spot_img

Marrëveshje, dakordim, qëllim, pakt – quajeni atë si tё dëshironi, kjo i referohet një qëllimi qendror, të rënë dakord nga 191 shtete, e nёnshkruar mё 22 prill 2016 në Le Bourget, afër Parisit, Francë, për zbutjen, adaptimin dhe financimin e ndryshimeve klimatike dhe për të shmangur ndryshimin e rrezikshëm të klimës duke ulur në mënyrë dramatike emetimet globale të gazeve serrë që ngrohin planetin.

Vendet vendosin qëllimet e tyre për t’u përpjekur të frenojnë rritjen globale të temperaturës, me një qëllim kolektiv për të qëndruar nën 2 gradë celsius mbi nivelet paraindustriale dhe për të ndjekur përpjekjet për ta kufizuar atë në një 1.5˚C gjithnjë e më aspiruese.

Pasojat e përkeqësimit të krizës së klimës po ndodhin rreth nesh: shkrirja e akujve polarё, ngritja e niveleve të detit dhe moti ekstrem.

Premtimet aktuale të vendeve nuk janë të mjaftueshme për të trajtuar në mënyrë domethënëse krizën e klimës. Marrëveshja e Parisit kërkon që caqet më ambicioze, të quajtura Kontribute të Përcaktuara Kombëtare, të vendosen çdo pesë vjet.

Marrëveshja e Parisit ka një “mekanizëm shtrëngues”, që do të thotë që secili komb duhet të dalë me një synim më të guximshëm për uljen e emetimeve çdo pesë vjet.

Marrëveshja e Parisit gjithashtu siguron rrugë për vendet më të pasura për të ndihmuar vendet e varfëra, disa prej të cilave tashmë po mbajnë barrën e krizës klimatike, për të ulur emetimet e tyre dhe për t’iu përshtatur një planeti që ndryshon me shpejtësi.

Kriza e klimës e drejtuar nga njerëzit tashmë ka shkaktuar rreth 1.2˚C ngrohje globale mbi nivelet para-industriale. Organizata Botërore Meteorologjike tha në korrik se ka 20 përqind mundësi që temperaturat globale të arrijnë 1.5˚C në të paktën një vit midis 2020-2024.

Sipas Marrëveshjes së Parisit, secili vend duhet të përcaktojë, planifikojë dhe raportojë rregullisht mbi kontributin që ai ndërmerr për të zbutur ngrohjen globale. Asnjë mekanizëm nuk e detyron një vend të vendosë një objektiv specifik të emetimeve deri në një datë të caktuar, por secili objektiv duhet të shkojë përtej objektivave të caktuar më parë.

Procesi i pёrfshirjes së Marrëveshjes së Parisit në agjendat kombëtare ka filluar. Megjithё pengesat e ndryshme nё zbatimin e saj, në dhjetor 2020, ish-kryetari i COP 21, Laurent Fabius, argumentoi se zbatimi i Marrëveshjes së Parisit mund të forcohet nga miratimi i një Pakti Global për Mjedisin. Kjo e fundit do të përcaktojë të drejtat dhe detyrat mjedisore të shteteve, individëve dhe bizneseve. Ky projekt është aktualisht në diskutim në Kombet e Bashkuara.spot_img
spot_img

Lajmet e fundit

Inxhinieri francez dhe i biri, me kostumin e Shkodrës

Inxhinieri francez Agostin Briott, së bashku me të birin shihen të veshur me veshje shkodrane në një foto të...

Më shumë artikuj si kjo

- Advertisement -spot_img